https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=13260


En halv miljon 70-talister riskerar bli fattigpensionärer

Publicerad: 2007-02-01 10:13
PENSION: Dagens unga studerar längre och har friare arbeten än tidigare generationer. Det gör att de är ute kortare tid på arbetsmarknaden och får ihop mindre till sin pension än sina föräldrar. 70-talisterna och generationerna efter dem kommer att bli de nya fattigpensionärerna, fastslår Alecta och United Minds i den gemensamma rapporten ”Den pensionslösa generationen”.

Tjänstepensionsbolaget Alecta har tillsammans med omvärldsanalysföretaget United Minds tagit fram en gemensam rapport där de målar upp en ganska mörk bild. Rapporten pekar främst på tre problem.

  • Hög etableringsålder på arbetsmarknaden.
  • Många väljer arbete utan tjänstepension.
  • Många får en låg pension på grund av dåliga placeringar.

Dagens unga etablerar sig senare på arbetsmarknaden än vad tidigare generationer gjort, vilket ger dem färre år ute i yrkeslivet att tjäna ihop till sin pension. Det här är ett problem för både den statliga pensionen som tjänstepensionen, eftersom båda i dag är premiebaserade.

Enligt Alectas beräkningar kommer en privatanställd tjänsteman som börjar arbeta vid 30 års ålder i stället för vid 25 att förlora mellan 30 och 40 procent i tjänstepension.

”Tyvärr är det så att många studerar eller gör andra saker allt för länge. Då förskjuts deras arbetsstart, vilket får stora konsekvenser för pensionen. Det räcker med bara ett par år utanför arbetsmarknaden för att det ska bli en stor skillnad i plånboken senare i livet”, säger Eva Adolphson på Alecta.

På den svenska arbetsmarknaden omfattas ungefär 90 procent av löntagarna av kollektivavtal som ger dem rätt till tjänstepension. Men enligt Alecta saknar i nuläget ungefär var tredje 70-talist någon avtals- och tjänstepension, vilket blir uppemot en halv miljon.

”Ungdomar med tjänstepension kommer att få det väsentligt mycket bättre än de som är utan”, säger Eva Adolphson, pensionsekonom på Alecta och författare till rapporten.

Förklaringen är också att det finns en större andel unga i ”nya branscher”, där det ännu inte finns kollektivavtal. För den här gruppen finns en risk att den statliga pensionen kommer vara den enda pensionen.

Alecta och United Minds har även undersökt ungdomars inställning till att få välja inom pensionssystemen. Undersökningen visar att av dagens 25-35-åringar tycker 79 procent att det är bra att de själva får välja hur pensionspengarna ska placeras, men samtidigt tycker hela 57 procent att det är jobbigt att välja. Enligt rapporten beror det på att många känner att de har bristande kunskaper, som i sin tur kan leda till att många gör felaktiga placeringsbeslut.

”Jag tycker en lösning är att införa ämnet privatekonomi i våra skolor”, avslutar Eva Adolphson.

Niklas Larsson Niklas Larsson
redaktionen@placera.nu
Mer av Niklas Larsson
Annonser

Om annika

Jag är en glad och eftertänksam kvinna i sina bästa år som älskar livet.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s